Ingrediente:
-pentru aluat:
-jumatate de kg faina
-3 galbenusuri
-1 1/4 cani de zahar
-1/4 cana ulei
-1/4 pachet de unt
-1 cub de drojdie (25 g)
-200 ml lapte
-zahar vanilat
-rom
-pentru umplutura de mac:
200 g mac (din care 30 g pentru ornat)
160 ml lapte
2 linguri de zahar
miere
1 fiola esenta de vanilie
Pregatim mai intai ingredientele pentru umplutura
Punem macul ,laptele si zaharul intr-o cratita si amestecam incontinuu pana scade laptele si obtinem o crema. La sfarsit adaugam suficienta miere pana aceasta crema se indulceste(dupa gustul fiecaruia).
Dupa ce am terminat crema,m-am apucat de aluatul de cozonac.
Faceti maiaua formata dintr-un cub de drojdie(abia scos din frigider) ,1 lingura de zahar,apa calduta si faina.
Trebuie sa se formeze o pasta.
O lasam la crescut.pana isi dubleaza cantitatea.
Cernem faina intr-un vas mare ,adaugam maiaua si amestecam. Adaugam 2 galbenusuri si amestecam in continuare. Punem laptele la incalzit cu zaharul si apoi il turnam in vas. Punem si untul si uleiul la incalzit si adaugam esenta de rom si vanilie. Turnam si untul si uleiul in compozitie. S-ar putea sa mai fie nevoie de putina faina,cat sa obtinem o coca elastica.
Framantam si o lasam la crescut,apoi impartim in doua compozitia. Le intindem cu facaletul si le umplem cu crema de mac. Obtinem 2 cozonacei mici pe care ii vom impleti ,obtinand un frumos cozonac impletit.
Il ungem cu galbenusul ramas ,diluat cu un strop de lapte. Presaram putin mac siiiii... Rezultatul:
Il punem la cuptor la foc mic pana cand nu se ia nimic de pe scobitoarea pe care o infigem in el.
Trebuie sa il lasati sa se rumeneasca bine ,astfel nu veti avea nicio surpriza in legatura cu aluatul necopt in interior.
A crescut neasteptat de mult:
S-aveti pofta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu